Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:149329 kpl

Iensairaudet ja niiden hoito

<< Takaisin

Ientulehdus eli gingiviitti

Hampaiden ienrajoissa elävät bakteerit pääsevät lisääntymään runsaasti, jos ja kun hampaat jäävät harjaamatta kokonaan parina perättäisenä päivänä,. Hampaiden ienrajaan muodostuu vaaleaa bakteerikasautumaa, plakkia. Hammasta ympäröivä ienkudos tulehtuu, puhutaan gingiviitistä. Ientulehduksen oireita ovat ikenen punoitus, aristus ja verenvuoto harjatessa tai ruokaillessa.

Hammaskiven kertyminen

Jos ientulehdusta ei hoideta pois parantamalla suuhygieniaa, ongelma pahenee. Bakteerit lisääntyvät hampaiden ienrajoissa edelleen ja kerrostuvat toistensa päälle. Hammasta vasten olevat bakteerit kuolevat ja kiinnittyvät tiukasti hampaan pintaan. Kuollut bakteerimassa alkaa saostua ja kalkkeutua hammaskiveksi. Hammaskivi on siis kuollutta karheaa bakteerimassaa. Hammaskivi tulehduttaa ikenen ja tuhoaa hammasta ympäröivää leukaluuta.

Hampaiden kiinnityskato eli parodontiitti

Vertavuotava ienraja toimii porttina infektioille suun limakalvoilta verenkiertoon. Kertyessään hammaskivi pyrkii hampaan juuren pintaa pitkin yhä alemmas juuren kärkeä kohti. Hammaskiven edellä pakenee leukaluu. Tilanteen edessä hammas menettää tukikudostaan ja alkaa lopulta liikkua tai kallistua kuopassaan. Puhutaan hampaan kiinnityskudoksen menetyksestä, parodontiitista.

Iensairauksien hoito

Ientulehduksen saa hoidettua huolehtimalla tarkemmin suuhygieniastaan. Hampaiden harjaaminen päivittäin on tärkeää. Myös näkymättömien pintojen kuten hammasvälien puhdistaminen hammaslankaa, hammastikkua tai hammasväliharjaa apuna käyttäen on tehtävä säännöllisesti.

Hammaskiven voi poistaa suuhygienisti tai hammaslääkäri. Jos tukikudosta on jo menetetty runsaasti, voidaan heiluvia hampaita tukea toisiinsa kiskotuksella. Joskus hampaan poisto on paras ja ainoa hoitokeino.

Ikenen kunnon arviointi ja mahdollisen hammaskiven toteaminen tehdään yleensä aina suun tutkimuksen yhteydessä. Hammaslääkäri tai suuhygienisti kertoo miten omien hampaiden puhdistaminen sujuu hyvin. Huolellisen kotihoidon ansiosta tutkimus- ja hoitokäyntien väli hammashoitolassa voi olla useita vuosia.